Τα Πλεονεκτήματα Της Διαφυλλικής Λίπανσης
Με τη διαφυλλική θρέψη μπορούμε να παρέχουμε στο φυτό όποιο στοιχείο έχει ανάγκη, σε κάθε φάση ανάπτυξης. Π.χ. Κατά την ανάπτυξη του φυτού υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε άζωτο και μικρότερη σε άλλα στοιχεία, ενώ στη φάση της κυτταροδιαίρεσης (από την ανθοφορία ως τον σχηματισμό του καρπού) αυξάνεται απότομα η ανάγκη σε φώσφορο.
Με την εφαρμογή ριζικής λίπανσης δεν επιτυγχάνεται η στοχευμένη κάλυψη των αναγκών της κάθε καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την δημιουργία ελλείματος θρεπτικών ουσιών στο φυτό (τροφοπενίες), και τραγική μείωση της παραγωγής.
Τα φυτά και τα δέντρα ανταποκρίνονται άμεσα στις τροφοπενίες – τις ελλείψεις, δηλαδή, βασικών θρεπτικών στοιχείων – αλλάζοντας την εμφάνιση των φύλλων. Οι αλλαγές αυτές στην όψη και την υφή των φύλλων είναι ο τρόπος επικοινωνίας του φυτού για την εκάστοτε τροφοπενία.
Με τη διαφυλλική θρέψη προσφέρουμε στο φυτό ακριβώς το στοιχείο που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται.
Η υψηλή συγκέντρωση σε αμινοξέα, χουμικές και φλαβονικές ενώσεις επιτρέπουν στα λιπάσματα μας να διεισδύουν εύκολα στο εσωτερικό των φύλλων καθώς είναι γνώριμες στο φυτό, ως βασικά συστατικά στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων των φύλλων. Ειδικότερα η σειρά maximus με την ειδική τεχνολογία L/C προσφέρει απορρόφηση ακόμη και από τον κορμό (η σύνθεση αυτή είναι παγκόσμια πατέντα της Ecoplant.gr).
Η απορρόφηση των διαφυλλικών μας λιπασμάτων αγγίζει μέχρι και το 60%. Η μέγιστη απορρόφηση στην βασική ριζική λίπανση , σε ιδανικές συνθήκες (pH 6.8 – 7.4) δεν ξεπερνά το 5-6%
Κατά την βασική ριζική λίπανση με N P Ka (άζωτο, φώσφορο, κάλιο), δίνουμε σχεδόν όσα στοιχεία έχει ανάγκη το φυτό, συγχρόνως το φυτό απορροφά, όχι ό,τι έχει ανάγκη, αλλά ότι δύναται να απορροφήσει ευκολότερα, π.χ. Το ιόν του καλίου είναι μικρότερο μόριο από το ιόν του φωσφόρου και πιο ευκίνητο από το ιόν του αζώτου. Έτσι καταφτάνει πρώτο στην παραγωγική διαδικασία, καταναλώνεται μερικώς, ενώ η ανάγκη του φυτού σε κάλιο είναι μεγάλη στην φάση της καρπόδεσης.
Το ιόν του φωσφόρου είναι μεγάλο και δυσκίνητο με αποτέλεσμα να καταφτάνει αργότερα από τη ρίζα στον κορμό και στα φύλλα όταν το φυτό έχει μικρότερη ανάγκη σε φώσφορο και όχι κατά την κυτταροδιαίρεση που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Μετά το τέλος της συγκομιδής ξεκινά η διαδικασία του λήθαργου. Το φυτό θα ξεκινήσει να μαζεύει στον κορμό του τα θρεπτικά συστατικά. Το πρώτο σημάδι είναι τα φύλλα που ξεκινούν να κοκκινίζουν, αφού σταματάει η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Η εφαρμογή διαφυλλικής λίπανσης στη φάση αυτή, προφέρει στο φυτό μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών στο φύλλο, συνεπώς αυξημένη πυκνότητα (ιξώδες) στον κορμό. Αυτό σημαίνει ότι ο κορμός γίνεται ανθεκτικότερος στην παγωνιά. Παράλληλα, εμπλουτίζοντας το φυτό με βόριο (αυξητικός παράγοντας) και άλλα στοιχεία, προετοιμάζουμε το δέντρο η το φυτό να “ξυπνήσει” δυναμικά στη νέα σεζόν χωρίς ελλείματα στα ζωτικά θρεπτικά συστατικά του.
Διαφυλλικά Λιπάσματα