Βατομουριά – ένα νόστιμο χρυσορυχείο!

vatomoris_ena_nostimo_xrisorixio

Με απόδοση εισοδήματος ως και 2.000 ευρώ το στρέμμα η βατομουριά κερδίζει τη θέση της ανάμεσα στις πιο επικερδείς καλλιέργειες φρούτων στην Ελλάδα

Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας βατόμουρου ανέρχεται σε 600-700 ευρώ ανά στρέμμα. Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-13 χρόνια, ξεκινώντας από το 2ο έτος της ζωής του. Η μέση απόδοση μιας φυτείας είναι 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.

Αν και η βατομουριά είναι ένα φυτό που αντέχει την παρατεταμένη υγρασία, στις εμπορικές ποικιλίες η άρδευση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος εγκατάστασης της φυτείας, αλλά και στις περιόδους αύξησής τους. Ωστόσο η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποδοτική καλλιέργεια λόγω της υψηλής τιμής του προϊόντος. Πχ. μια συσκευασία νωπών βατόμουρων, βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική τιμή προς 5 ευρώ, ο χυμός κοστίζει 3,3 ευρώ το μπουκάλι,  ένα βαζάκι μαρμελάδα βατόμουρο κοστίζει 6,3 ευρώ, ενώ τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.

Το βατόμουρο έχει αποκτήσει σημαντική θέση στη ζαχαροπλαστική και στις βιομηχανίες μεταποίησης, δημιουργώντας ένα αυξανόμενο ρεύμα κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια.

Ένα μικρό μέρος των καρπών πηγαίνει για νωπή κατανάλωση ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πάει στην κατάψυξη ή για μεταποίηση.

Οι καρποί που καταψύχονται στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε ζαχαροπλαστική, παρασκευή παγωτού, πίτας, προσθετικά σε γιαούρτι, μαρμελάδες, σιρόπια, παρασκευή ποτών, φυσικών χρωμάτων και αρωμάτων κ.α..

Υπάρχουν πολλά είδη βατόμουρου, που διακρίνονται σε ορθόκλαδα ή έρποντα και σε ποικιλίες με αγκάθια αλλά και χωρίς αγκάθια. Τα βατόμουρα είναι θάμνοι που απαιτούν αρκετές ώρες χειμερινού ψύχους ώστε να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών και να δώσουν στη συνέχεια άνθη. Η διαφοροποίηση των οφθαλμών διαρκεί από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καταβολάδες, αλλά και καλλιέργειες in vitro.

Οι πιο γνωστές καλλιεργούμενες ποικιλίες βατόμουρων στον κόσμο ανά κατηγορία είναι:

Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη με φυτά ύψους 30-45 εκατοστών, σε αποστάσεις 1,5-3,0 μέτρα επί της γραμμής φύτευσης και 3,0 μέτρα ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή μπορεί να φθάσει τα 4 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής. Υπολογίζεται ότι αριθμός των φυτών που φυτεύονται ανά στρέμμα ανέρχεται σε 200-220 φυτά.

Πριν από τη φύτευση εφαρμόζεται στο έδαφος η κατάλληλη για την καλλιέργεια λίπανση, όπως και η ενσωμάτωση μιας ποσότητας οργανικής ουσίας.

Ενας περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη και επέκταση της καλλιέργειάς του είναι ότι οι καρποί του δεν μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασίες δωματίου περισσότερο από 24 ώρες. Μετά τη συγκομιδή τους πρέπει να προψύχονται στους 5 ᵒC και να συντηρούνται για λίγες ημέρες στους 0 ᵒC. Η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται στους 0 ᵒC, σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.