Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Φιστικιά & Διαφυλλικά λιπάσματα



Φιστυίκια - Διαφυλλικά λιπάσματα

Η φιστικιά κατάγεται από το Ιράν. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Αίγινα, περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Πλέον στη χώρα μας καλλιεργούνται 29.000 στρέμματα, με απόδοση περίπου 2,700,000 κιλά ετησίως.

Η καρποφορία της φιστικιάς ξεκινά κατά τον 4ο χρόνο ζωής της, ενώ πλήρη παραγωγή αποδίδει από τον 8ο χρόνο κι έπειτα. Ο χρόνος ζωής της μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 100 χρόνια. Τα μικρά δέντρα εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες σε άζωτο.

Η φιστικιά δεν αντέχει την υγρασία. Προτιμά περιοχές με μεγάλη ξηρασία εδάφους, αλλά και αέρα. Ευδοκιμεί σε κρύο όμως βραχύ χειμώνα, χωρίς πολλές και έντονες βροχές, και μακρύ, θερμό καλοκαίρι. Οι ρίζες της εισχωρούν σε μεγάλο βάθος κάνοντας το δέντρο πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία. Το δέντρο της Αιγινίτικης φιστικιάς προτιμά τα βαθιά, ξηρά, αμμοπηλώδη και ελαφρώς όξινα εδάφη, πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο.

Η συγκομιδή των καρπών ξεκινά από τέλη Αυγούστου ως μέσα Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό των ανοικτών καρπών ανέρχεται στο 50 με 70 %. Παρατηρούνται αρκετοί κούφιοι καρποί (παρθενοκαρπία), γεγονός που εξαρτάται ως έναν βαθμό από την ποικιλία του δέντρου.

Στις περισσότερες καλλιέργειες φιστικιάς, ανά μία σεζόν παρατηρείται μεγάλη παραγωγή, και την επόμενη πολύ μειωμένη (παρενιαυτοφορία). Το γεγονός αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ελλιπή λίπανση της καλλιέργειας.