Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Ροδακινιά & Διαφυλλικά λιπάσματαΡοδακινιά - Διαφυλλικά λιπάσματα

Η ροδακινιά είναι φυλλοβόλο οπωροφόρο, πυρηνόκαρπο δέντρο με μέση διάρκεια ζωής τα 30 χρόνια. Το δέντρο δίνει καρπούς μετά το 3ο χρόνο.

H καλλιέργεια του ροδάκινου είναι από τις μεγαλύτερες στην χώρα μας, με το 40% αυτής να καλύπτουν τα επιτραπέζια ροδάκινα, ενώ το 60% τα βιομηχανικά. Τα ελληνικά ροδάκινα εξάγονται στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο ποσοστό προς τη Ρωσία (90%), αλλά και στην Αμερική, όπου η ελληνική κομπόστα έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην αγορά.

Η ροδακινιά προοδεύει σε περιοχές με ζεστά καλοκαίρια, με έντονη ηλιοφάνεια και ήπιους χειμώνες. Για την ανάπτυξη του καρπού είναι απαραίτητο το ξηρό και ζεστό κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες (ως και 35 ᵒC ). Σε περιοχές με αυξημένη υγρασία εμφανίζονται μυκητολογικές ασθένειες, που είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν.

Το δέντρο προτιμά ελαφρύ χώμα, με καλή στράγγιση, επαρκή αερισμό και pH γύρω στο 5.2 - 6.8. Δεν είναι ανθεκτικό στα άλατα εδάφους, στο ασβεστούχο έδαφος (εμφανίζει μόνιμη έλλειψη σιδήρου), και στο αρδευτικό νερό

Παρόλο που η ροδακινιά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό σε νερό σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, η περίσσεια νερού καταστρέφει το ριζικό της σύστημα, ειδικά στα εδάφη με ελλιπή στράγγιση. Τα ποτίσματα της καλλιέργειας θα πρέπει να είναι τακτικά (και όχι ακανόνιστα) για το ομαλό δέσιμο και ανάπτυξη των καρπών.

Η περίοδος συγκομιδής των ροδάκινων κυμαίνεται από τέλη Μαΐου ως τέλη Σεπτεμβρίου. Ο καρπός είναι έτοιμος όταν έχει το πλούσιο άρωμα, το μέγεθος και το χρώμα που ορίζει η ποικιλία. Ωστόσο τα ροδάκινα συλλέγονται 1-2 μέρες νωρίτερα, όταν είναι σκληρότερα, για να αντέξουν κατά τις διαδικασίες της μεταφοράς, της συσκευασίας, και αποθήκευσης.