Τα πλεονεκτήματα της διαφυλλικής λιπανσης

Που οφελεί η χρήση διαφυλλικής λίπνασης

Στοχοποιημενη φροντίδα


Με τη διαφυλλικη θρεψη μπορούμε να παρεχουμε στο φυτο οποιο στοιχειο εχει αναγκη, σε κάθε φαση αναπτυξης. Π.χ. Κατά την αναπτυξη του φυτου υπαρχει αυξημενη αναγκη σε αζωτο και μικρότερη σε αλλα στοιχεια, ενώ στη φάση της κυτταροδιαίρεσης (από την ανθοφορία ως τον σχηματισμο του καρπού) αυξάνεται απότομα η αναγκη σε φώσφορο.
  Με την εφαρμογή ριζικής λίπανσης δεν επιτυγχάνεται η στοχευμένη καλυψη των αναγκών της κάθε καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την δημιουργία ελλειματος θρεπτικών ουσιων στο φυτο (τροφοπενιες), και τραγική μείωση της παραγωγης. 
 

Αμεση αντιμετωπιση των τροφοπενιων


Τα φυτα και τα δεντρα ανταποκρίνονται αμεσα στις τροφοπενιες  - τις ελλειψεις, δηλαδή, βασικων θρεπτικών στοιχειων -  αλλάζοντας την εμφανιση των φύλλων. Οι αλλαγες αυτές στην οψη και την υφη των φυλλών είναι ο τροπος επικοινωνίας του φυτου για την εκάστοτε τροφοπενια δειτε τις στοχοποιημενες τροφοπενιες εδώ { λινκ αρθρου }
  Με τη διαφυλλικη θρεψη προσφερουμε στο φυτο ακριβως το στοιχειο που χρειαζεται, όταν το χρειαζεται.

Αυξημενη απορροφηση 


Η υψηλη συγκεντρωση σε αμινοξεα, χουμικες και φλαβονικες ενωσεις επιτρέπουν στα λιπασματα μας να διεισδύουν εύκολα στο εσωτερικο των φυλλων, καθως έιναι γνωριμες στο φυτο, ως βασικα συστατικα στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων των φύλλων. Ειδικοτερα η σειρά maximus (λινκ) με την ειδικη τεχνολογια L/C προσφερει απορροφηση ακομη και από τον κορμο (η συνθεση αυτή είναι παγκοσμια πατεντα της Ekoplon). 
  Η απορροφηση των διαφυλλικων μας λιπασματων αγγίζει μεχρι και το 60%. Η μεγιστη απορροφηση στην βασικη ριζικη λίπανση , σε ιδανικες συνθήκες (pH 6.8 - 7.4) δεν ξεπερνα το 5-6%
 

Για ποιον λογο συμβαινει αυτό?


Κατά την βασικη ριζικη λιπανση με N P Ka (αζωτο, φωσφορο, καλιο), ενώ δινουμε σχεδόν οσα στοιχεια εχει αναγκη το φυτο συγρόνως, το φυτο απορροφα όχι ο,τι έχει αναγκη, αλλα ότι δύναται να απορροφησει ευκολοτερα.  
Πχ. Το ιον του καλιου είναι μικροτερο μοριο από το ιον του φωσφορου, και πιο ευκίνητο από το ιον του αζωτου. ετσι καταφτανει πρωτο στην παραγωγικη διαδικασια, καταναλώνεται μερικως τότε, ενώ η αναγκη του φυτου σε καλιο είναι μεγαλη στην φαση της καρποδεσης
  Το ιον του φωσφορου είναι μεγαλο και δυσκίνητο, με αποτελεσμα να καταφτανει αργοτερα από τη ριζα στον κορμο και στα φυλλα, όταν το φυτο εχει μικρότερη αναγκη σε φωσφορο και όχι κατά την κυτταροδιαίρεση, που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
 

Προστασια για τον χειμώνα και προετοιμασια για την επομενη σεζον


Μετα το τελος της συγκομιδης ξεκινα η διαδικασια του ληθαργου. Το φυτο θα ξεκινησει να μαζευει στον κορμο του τα θρεπτικα συστατικα. Το πρωτο σημαδι είναι τα φυλλα που ξεκινουν να κοκκινιζουν, αφου σταματάει η διαδικασια της φωτοσύνθεσης.  Η εφαρμογή διαφυλλικης λιπανσης στη φαση αυτή, προσφερει στο φυτο μεγαλυτερη συγκεντρωση θρεπτικών συστατικων στο φυλλο, συνεπως αυξημένη πυκνοτητα (ιξώδες) στον κορμο. Αυτό σημαινει ότι ο κορμος γινεται ανθεκτικότερος στην παγωνια. Παραλληλα, εμπλουτιζοντας το φυτο με βόριο (αυξητικος παραγοντας) και αλλα στοιχεια, προετοιμάζουμε το δεντρο η το φυτο να "ξυπνησει" δυναμικα στη νεα σεζον, χωρις ελλειματα στα ζωτικα θρεπτικα συστατικα του.