Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Μύρτιλο & Διαφυλλικά λιπάσματαΜύρτιλο - Διαφυλλικά λιπάσματα

Το μύρτιλο είναι ένας ψηλός θάμνος , με ύψος 1,5 - 2 μέτρα. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ηλιοφάνεια, όμως απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες κατά τον χειμώνα. Σε πλήρη καρποφορία εισέρχεται στο 5ο έτος της ζωής του, και παράγει καρπό επί 15 - 20 χρόνια.

Τα κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια του μύρτιλου είναι ελαφρώς αμμώδη ή και χαλικώδη , με ικανοποιητική περιεκτικότητα οργανικής ουσίας. Το pΗ πρέπει να κυμαίνεται στο 4,8 - 5,2. Το έδαφος πρέπει να έχει υγρασία αλλά να στραγγίζεται επαρκώς.

Η καλλιέργεια του μύρτιλου αναπτύσσεται σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Είναι πολύ ανθεκτική στο ψύχος (επιβιώνει ακόμη και σε - 28 ᵒC). Ωστόσο, σημαντική τίθεται η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας, ανάλογα με το κλίμα εγκατάστασης της. Σε βόρειες περιοχές μπορούν να εγκατασταθούν ποικιλίες που απαιτούν έντονο χειμερινό ψύχος για την παύση του λήθαργου των οφθαλμών, ενώ σε νότιες, ποικιλίες που απαιτούν ελαφρύτερο χειμώνα.

Η φύτευση του μύρτιλου πραγματοποιείται στα τέλη του χειμώνα, ως αρχές άνοιξης. Σε περιοχές με θερμό κλίμα (κεντρική και νησιώτικη Ελλάδα) μπορεί να φυτευτεί ακόμη και κατά τον Οκτώβριο - Μάρτιο. Οι αποστάσεις φυτεύσεως πρέπει να είναι ανάμεσα στα 2 – 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών, και 1 -1,5 μέτρα επί της γραμμής.

Η διάρκεια ωριμάνσεως κυμαίνεται από 3 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα την ποικιλία, δηλαδή η περίοδος συγκομιδής βρίσκεται ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Η συγκομιδή των καρπών για νωπή κατανάλωση γίνεται χειρονακτικά, ενώ για μεταποίηση ή να κατάψυξη συγκομίζονται με ειδικά μηχανήματα. Η μέση απόδοση της καλλιέργειας ανέρχεται στα 1.000 κιλά ανά στρέμμα.