Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Μηλιά & Διαφυλλικά λιπάσματαΜηλία - Διαφυλλικά λιπάσματα

Η μηλιά κατάγεται από την Κεντρική Ασία και κυρίως από τα νότια του Καυκάσου.

Από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα, είναι Red Delicious, Golden Delicious και τα Granny Smith , Delicious, Gala, Πιλαφά, Jonagold, Φιρίκια, Rome Beauty, Baldwin κ.α

Η μηλιά χρειάζεται ψυχρό και υγρό κλίμα. Προοδεύει όπου εξασφαλίζονται έντονο χειμερινό ψύχος (για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών) και δροσερό καλοκαίρι, (δεν ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες άνω των 24 °C). Η μηλιά απαιτεί αρκετή εδαφική υγρασία, ειδικά τους θερινούς μήνες. Έχει ανάγκη 1000 mm νερού το χρόνο, και τα μισά από αυτά καταναλώνονται κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Την εντοπίζουμε σε υψόμετρο ως και 1500 μέτρων. Φημίζεται ότι οι ορεινές περιοχές είναι κατάλληλες για την παραγωγή κόκκινων μήλων, και οι πεδινές για τη παραγωγή πράσινων και κίτρινων μήλων.

Το υπέδαφος της μηλιάς θα πρέπει να αποστραγγίζεται επαρκώς, διότι οι ρίζες της είναι ευαίσθητες στην περίσσεια νερού. Το ιδανικό έδαφος έχει αμμοπηλώδη σύσταση, ενώ αποφεύγονται τα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και αργίλου. Η μεγάλη συγκέντρωση ασβεστίου έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τροφοπενιών στο δένδρο. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι από 6,2 έως 6,8.

Οι μηλιες λιπαίνονται με άζωτο κάθε χρόνο, όπως και με τα λοιπά θρεπτικά στοιχεία που εχει ανάγκη (σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνησιο, ψευδάργυρος και βόριο) αλλά και με ιχνοστοιχεία που εφαρμόζονται διαφυλλικά, για την μέγιστη απορρόφηση τους. Το άζωτο είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται από τέλη Μαρτίου μέχρι τέλος καλοκαιριού, όταν η λίπανση γίνεται μέσω του νερού της άρδευσης.

Οι χειμερινές επεμβάσεις στο δέντρο της μηλιάς κρίνονται απαραίτητες, για τη μείωση του πληθυσμού των εχθρών της (ακάρεα, έντομα, μυκητες και βακτήρια). Η καταπολέμηση των εντόμων και των ακάρεων επιτυγχάνεται με ψεκασμούς με ορυκτέλαια, με συνθετικά πυρεθροειδή ή οργανοφωσφορούχα εντομοκτόνα. Επιβάλεται να πραγματοποιούνται χειμερινοί ψεκασμοί σε οπωρώνες που παρουσίασαν έντονο πρόβλημα από τα παραπάνω την προηγούμενη χρονιά.