Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Καρυδιά & Διαφυλλικά λιπάσματαΚαρυδιά & Διαφυλλικά λιπάσματα

Η καρυδιά είναι φυλλοβόλο δέντρο, που με ευνοϊκές συνθήκες φτάνει έως και τα 25 μέτρα ύψος, με διάρκεια ζωής να κυμαίνεται στα 30 – 40 χρόνια. Τα δέντρα καρποφορούν στα 7 – 10 χρόνια από τη φύτευση και η απόδοση τους υπολογίζεται από 1.5 ως 7.5 τόνους ανά εκτάριο, αναλόγως με την περιοχή και την ποιότητα του εδάφους.

Η κατάλληλη ποικιλία επιλέγεται ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής της εγκατάστασης. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί η ποικιλία Chadler , που θεωρείται ανθεκτικότερη στις ασθένειες και κατάλληλη για ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Η καρυδιά ευδοκιμεί σε εδάφη όπου το ριζικό της σύστημα αναπτύσσεται ελεύθερα σε βάθος μέχρι 3-3,5m και είναι απαιτητική σε νερό. Η μεγαλύτερη ανάγκη ποτίσματος ορίζεται από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο. Δεν επιδέχεται ιδιαίτερο κλάδεμα, ωστόσο ο καθαρισμός της είναι απαραίτητος, ώστε να κοπούν οι κλώνοι που χαλούν το σχήμα, τα λαίμαργα και τα ξερά κλαδιά.

Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Σεπτέμβρη και συνεχίζει ως το Νοέμβρη. Συνήθως επιτυγχάνεται με τα χέρια, αλλά και με μηχανικά μέσα.

Η καλλιέργεια της καρυδιάς αποτελεί μια καλή λύση συμπληρωματικού εισοδήματος, καθώς εξαπλώνεται χρόνο με τον χρόνο. Κι αυτό γιατί η ζήτηση της αγοράς υπερβαίνει τις διαθέσιμες ελληνικές ποσότητες καρυδόψιχας, η ελληνική ποιότητα υπερέχει ποιοτικά από τις ασιατικές και οι ποσότητες που εξάγονται από τη χώρα μας είναι ελάχιστες.