Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Καλαμπόκι & Διαφυλλικά λιπάσματαΚαλαμπόκι & Διαφυλλικά λιπάσματα

To καλαμπόκι φυτεύεται την άνοιξη, 10 - 15 μέρες μετά τους τελευταίες παγετούς της περιοχής. Οι περισσότερες ποικιλίες αραβόσιτου δεν φυτρώνουν αν η θερμοκρασία του εδάφους είναι κάτω από 10 ᵒC. Όταν η θερμοκρασία εδάφους φτάσει τους 15 ᵒC, οι σπόροι φυτρώνουν γρήγορα και τα φυτάρια εμφανίζονται σε 7 -10 μέρες.

Το φυτό χρειάζεται πολύ νερό. Όσο πιο πλούσιο είναι το έδαφος σε υγρασία, τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα αποδώσει το χωράφι. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά ισοπεδωμένο και να αποστραγγίζεται επαρκώς. Το καλαμπόκι έχει στο ίδιο φυτό και τα αρσενικά και τα θηλυκά γονιμοποιητικά όργανα. Το 5% της γύρης ενός φυτού θα γονιμοποιήσει το ίδιο το φυτό. Το υπόλοιπο 95% θα γονιμοποιήσει τα γύρω φυτά. Για τον λόγο αυτό οι αποστάσεις σποράς καλαμποκιού στη γραμμή πρέπει να είναι 30 - 40 cm. Η απόσταση ανάμεσα στις γραμμές κυμαίνεται στα 50 - 100 cm.

Το σκάλισμα είναι απαραίτητο στις φυτείες καλαμποκιού (το πρώτο όταν το ύψος ανέρχεται στα 10-15 cm, το δεύτερο 20 μέρες αργότερα). Η χρήση ζιζανιοκτόνων έχει το μειονέκτημα ότι πολλές ουσίες μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έδαφος ( π.χ. ή άτραζίνη), και βλάπτουν την επόμενη καλλιέργεια που θα φυτευτεί μετά το καλαμπόκι (τεύτλα, σιτηρά κλπ.)