Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Βερυκοκιά & Διαφυλλικά λιπάσματαΒερυκοκιά & Διαφυλλικά λιπάσματα

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη δαμασκηνιά, τη ροδακινιά, τη βυσσινιά, την αμυγδαλιά και τη κερασιά.

Η βερικοκιά έχει ανάγκη από κρύο χειμώνα και θερμό καλοκαίρι για να αποδώσει. Σε ήπιο χειμώνα δεν ανθίζει κανονικά και χάνει τους οφθαλμούς της. Είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες εώς και -25 ᵒC . Στην Χαλκιδική παρατηρείται οφθαλμόπτωση την άνοιξη, λόγω απουσίας χαμηλών θερμοκρασιών (ποικιλία Luizet).

Η βερικοκιά χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα, βαθιά και πηλώδη εδάφη, ενώ ακατάλληλα θεωρούνται τα ξηρά και αμμώδη. Το κατάλληλο pH χώματος κυμαίνεται μεταξύ 6.0-7.0, και έχει περιορισμένη ανθεκτικότητα στα άλατα (νερού και εδάφους).

Το δέντρο είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και δεν πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές με υγρή και βροχερή άνοιξη. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήλιο.

Οι βερικοκιές έχουν την τάση να παράγουν περισσότερους καρπούς από όσους θα έπρεπε. Το αραίωμα των καρπών μειώνει αυτό το φορτίο, βοηθά στην ανάπτυξη μεγαλύτερων καρπών και ευνοεί την πρώιμη ωρίμανση.

Η σωστή στιγμή συγκομιδής είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα του καρπού. Η γεύση και το άρωμα δεν αναπτύσσονται ποτέ σε καρπό βερικοκιάς που έχει κοπεί πριν την φυσιολογική του ωρίμανση. Η συνεκτικότητα του καρπού είναι ένας αξιόπιστος παράγοντας για την συγκομιδή. Για καλύτερη συνεκτικότητα και γευστική ποιότητα τα δένδρα δεν πρέπει να ποτίζονται πριν από την συγκομιδή. Οι ημέρες από την πλήρη άνθηση είναι ένας καλός δείκτης για την συγκομιδή λόγω των σχεδόν αμετάβλητων συνθηκών ανάπτυξης των δένδρων.

Οι ποικιλίες με μικρές απαιτήσεις σε κρύο είναι οι Quardi , Amor Leuch, Μπεμπέκου, Aurora, Paviot, Luizet, Early Orange, Stella, Ninfa, Άργους.