Διαφυλλικά λιπάσματα υψηλών προδιαγραφών

Αμυγδαλιά & Διαφυλλικά λιπάσματαΑμυγδαλιά & Διαφυλλικά λιπάσματα

Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δένδρο ύψους 4 -12 μέτρων, με έναρξη ανθοφορίας στα μέσα Ιανουαρίου έως μέσα Μαρτίου, ανάλογα την ποικιλία. Το δέντρο ξεκινά να παράγει καρπό από το 3ο με 4ο έτος ζωής του, σε πλήρη καρποφορία εισέρχεται στο 8 ο με 9 ο χρόνο, ενώ η παραγωγική ζωή του αγγίζει τα 50 χρόνια.

Η περίοδος συγκομιδής κυμαίνεται από τέλη Αυγούστου ως αρχές Σεπτεμβρίου. Η ιδανική στιγμή για συγκομιδή είναι όταν το εξωκάρπιο σκισθεί πλήρως. Η απόδοση κάθε δέντρου υπολογίζεται από 5 ως 15 κιλά αμυγδάλων, ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους.

Η αμυγδαλιά μπορεί να αναπτυχθεί και σε πετρώδη, άγονα, ξερά ή ασβεστούχα εδάφη. Παρόλα αυτά ικανοποιητική παραγωγή επιτυγχάνεται με μέσης σύστασης, γόνιμα εδάφη με επαρκή αποστράγγιση.

Το δένδρο χρειάζεται ξηρά και θερμά κλίματα, χωρίς βροχές και δυνατούς ανέμους. Η έντονη υγρασία προκαλεί μυκητιάσεις και προσβολές από βακτήρια. Η αμυγδαλιές που χρειάζονται τις μέλισσες για την γονιμοποίησή τους, πρέπει να εγκαθίστανται σε απάνεμη θέση.

Το σημαντικότερο στάδιο ανάπτυξης που η καλλιέργεια αυτή απαιτεί πότισμα, είναι κατά τον σχηματισμό της ψίχας (μέσα Μαΐου - 20 μέρες μετά), και τέλη Αυγούστου – μέσα Σεπτεμβρίου / και ενδιάμεσα, ανάλογα με τις βροχές και τη γονιμότητα του εδάφους.

Τα αμύγδαλα πωλούνται νωπά η ψημένα, με κύρια χρήση στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, χρήση έχουν και στην κοσμετολογία, για την παραγωγή αμυγδαλέλαιου και αιθέριου έλαιου. Το κέλυφος του αμυγδάλου κυρίως χρησιμοποιείται για καύση, ωστόσο έρευνα έδειξε ότι ένα μέρος του (20%) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, άμυλο και λιπαρά, γεγονός που, με κάποια επεξεργασία, το καθιστά ιδανικό για ζωοτροφή.